Otai Pecah Rekod

Otai Pecah Rekod
Harian Metro 22/10/2007

Selepas seminggu beraya, hari ini saya kembali bertugas. Pastinya mood raya masih ada, kalau puasa sebulan, raya juga sebulan.Tambahan pula selepas ini ramai yang akan mengadakan rumah terbuka.Selain dihidangkan program menarik di televisyen, panggung pula menyajikan dua filem Melayu, Otai dan Budak Lapok yang ditetapkan untuk tayangan musim raya tahun ini.

Pada raya keempat, satu khidmat pesanan ringkas (SMS) diterima daripada Pengurus Besar Grand Brilliance Sdn Bhd (GBSB), Ahmad Puad Onah memaklumkan kutipan Otai yang diterbitkan GBSB dengan kerjasama LineClear Motion Pictures mencatat RM1 juta dalam masa tiga hari. Ia dikatakan satu rekod baru filem Melayu musim raya. Kalau dilihat filem yang ditayangkan raya tahun lalu, Bilut dan Diva Popular, memanglah kutipan dicatat Otai satu rekod membanggakan kerana Diva Popular hanya mencatat jumlah kutipan lebih RM1 juta tetapi Otai RM1 juta dalam masa tiga hari manakala kutipan Bilut lebih rendah daripada itu.Jumaat lalu, sekali lagi satu SMS dihantar lagi mengatakan Otai terus catat rekod baru tayangan musim raya dengan kutipan RM2 juta dalam masa enam hari.Kutipan terbaru dalam masa sembilan hari pula akan diketahui hari ini.

Tapi saya tidak pasti apakah terus mencatat rekod kerana ada mengatakan Otai tiada beza dengan garapan filem komedi Razak sebelum ini terutama Bujang Senang dan Nana Tanjung, cuma tajuknya saja berbeza. Ada mengakui rela keluar panggung sebelum filem tamat kerana lawaknya tidak mencuit hati malah lawak bodoh manakala ceritanya hampir sama.Majoriti penontonnya kanak-kanak terutama mereka yang meminati Saiful Apek. Malah filem-filem Apek serta diarahkan Razak sebelum ini terbukti mendapat sambutan. Contohnya Jutawan Fakir, Bujang Senang dan Nana Tanjung.

Bagi filem animasi Budak Lapok yang diterbitkan Matahari Animation & Production serta arahan Anwardi Jamil pula kutipannya tidak banyak, tidak pun sampai RM200,000 dalam masa enam hari. Bagaimanapun reaksi penonton dikatakan agak positif kerana memuji jalan ceritanya bagus dan ia filem yang menghiburkan. Cuma ramai yang salah anggap Budak Lapok cerita kartun biasa sesuai untuk kanak-kanak.Filem ini dikatakan mampu mengimbau nostalgia kepada seniman agung, Tan Sri P Ramlee masa kecil serta rakan seangkatan, Datuk Aziz Sattar dan S Shamsuddin pada era 50-an dan 60-an.Filem edaran MIG Productions Sdn Bhd ditayangkan di 26 panggung berbanding Otai 56 panggung.

Pada mulanya Budak Lapok hanya mempunyai 18 salinan tetapi ditambah pada saat akhir kerana pengedar nampak filem ini ada potensi.Selepas ini, penonton dapat menyaksikan buah tangan sulung pengarah muda, Pierre Andre menerusi filem terbitan MIG Productions, 9 September pada 1 November.Pierre bukan saja menjadi pengarah, skripnya juga oleh Pierre sekali gus pelakon utamanya bersama Fasha Sandha.Mengikut kebiasaan, satu filem ditayangkan dalam tempoh seminggu sepanjang musim cuti sekolah pada November dan Disember tetapi ada masalah apabila banyak filem tidak dapat disiapkan mengikut perancangan. Selepas 9 September, giliran Orang Minyak pada 15 November diikuti satu lagi komedi Razak, Nana Tanjung 2 (29 November) dan Anak Halal (13 Disember) tetapi belum ada filem yang akan mengisi kekosongan pada 27 Disember.Filem 1957: Hati Malaya arahan Shuhaimi Baba yang diterbitkan khusus sempena menyambut kemerdekaan ke-50, ditetapkan untuk tayangan Khamis ini (25 Oktober). Ia tidak mengikut tarikh ditetapkan syarat wajib tayang.Pada awalnya penerbit mahu tayangkan filem ini pada 31 Ogos tetapi tidak dapat disiapkan dan meminta tayangan 10 Oktober.Memandangkan Otai dan Budak Lapok ditayangkan untuk 13 Oktober, filem 1957: Hati Malaya diberikan tarikh 18 Oktober.

Satu lagi yang hebat diperkatakan sekarang, pementasan P Ramlee The Musical di Istana Budaya, sejak Khamis lalu. Teater yang turut menyaksikan Datuk Siti Nurhaliza sebagai pelakon ini memaparkan kehidupan P Ramlee dari kecil, kemudian bercinta dan berkahwin dengan Junaidah, Norizan dan Puan Sri Saloma.Siti memegang watak Azizah, P Ramlee (Sean Ghazi), Junaidah (Atilia), Norizan (Melissa Saila) dan Saloma (Liza Hanim). Difahamkan, kalau mahu mengukur kemampuan Siti sebagai pelakon, teater bukan kayu pengukurnya kerana belum mampu mencungkil bakal sebenar Siti dengan kehadirannya masih sebagai penyanyi.Lakonan Liza Hanim dan Atilia mendapat pujian manakala yang lain sudah diketahui kemampuan mereka kerana memang orang teater.

Trailer Filem Otai Lakonan Nasha Aziz & Aznil Nawawi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: