Komedi bak terapi

Nasha Aziz perjelas sebab bintangi filem Otai
Berita Harian 18/09/07

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ada alasan tersendiri mengapa aktres Nasha Aziz mengambil keputusan berlakon dalam filem komedi arahan Prof Madya A Razak Mohaideen, Otai, yang bakal menemui peminat di pawagam pada Hari Lebaran nanti.Memegang watak Azura, isteri pertama kepada Aiman lakonan Saiful Apek, Otai mengetengahkan tema poligami dan bagaimana dua isteri tinggal sebumbung bersama suami yang dikongsi. Selain Nasha dan Apek, judul yang diterbitkan Lineclear Motion Pictures Sdn Bhd dengan kerjasama Grand Brilliance ini turut membariskan Yassin, Faeza, Ainul Aishah, Izreen, Maimon Mutalib, Farah Alya, Soffia Shamimi, Aznil Nawawi, Salih Yaacob dan Azean Irdawaty.

Menurut wanita cantik yang turut bergelar model terkenal ini, selepas terbabit dengan beberapa filem yang dianggap serius seperti Puaka Tebing Biru dan Trauma, dia ingin menjadikan 2007 sebagai detik untuknya kembali sebagai manusia normal.”Hidup sebagai seorang pelakon banyak membabitkan emosi dan kreativiti. Tidak lama dulu, kerana hendak menghayati watak Ratna dalam filem Puaka Tebing Biru, saya sendiri perlu menjadi insan yang serius. Ramai orang yang melihat saya asyik dalam keadaan murung ketika itu kerana saya terbawa-bawa watak berkenaan ke dalam kehidupan harian. Sebagai pelakon, saya perlu fokus.”Jadi kini saya perlukan rehat daripada watak sedemikian. Bagi 2007 dan 2008, untuk mengimbangi perwatakan dan kehidupan, saya memilih untuk berlakon dalam filem bercorak komedi atau memegang watak yang bukan serius. Berlakon komedi saya ibaratkan seperti terapi untuk kita berasa lebih tenang dan berasa seronok,” katanya selepas pratonton filem itu di Cathay Cineleisure Damansara, baru-baru ini.

Nyata sekali, aktres tinggi lampai ini girang sepanjang majlis berkenaan dan betah menjawab segala persoalan yang diajukan. Dia sendiri berkata kerana wataknya yang tidak murung itulah maka kini dia mampu untuk tampil lebih ceria.”Jika asyik murung, kesannya tidak bagus pada kehidupan. Sebagai pelakon pula, saya mempunyai kebebasan untuk membuat pilihan bagi menyeimbangkan hidup saya,” katanya.Selepas Otai, Nasha tampil pula dengan watak seorang wanita yang sering menimbulkan kekecohan, menerusi filem Sepi arahan Kabir Bhatia. Pengarah itu sebelum ini cemerlang dengan filem Cinta, yang diumum Filem Terbaik pada Festival Filem Malaysia ke-20 di Pulau Pinang.”Sebenarnya, Kabir menawarkan saya watak yang serius. Tetapi, saya memberitahunya, saya lebih suka jika diberikan watak yang menyeronokkan untuk ditonton dan saya sendiri seronok menjayakannya,” ujar Nasha yang menepis tanggapan dia sudah bosan dengan watak berat.

Sementara itu, ketika ditanya pandangannya terhadap isu poligami, berikutan filem lakonannya itu sendiri mengutarakan tema sedemikian, Nasha dengan sopan menolak untuk memberikan ulasan panjang berhubung topik berkenaan.”Maaf, saya tidak boleh mengulas panjang perkara ini kerana poligami itu sendiri sebahagian daripada sejarah Rasul. Wujud alasan mengapa poligami dibenarkan. Agama kita pada asasnya menggalakkan umatnya saling bantu membantu. Ada wanita yang memerlukan pertolongan. Daripada terbiar tanpa pembelaan, baiklah mereka dibantu menerusi perkahwinan.
“Sebagai manusia pada era moden ini pula, seharusnya kita perlu berfikiran waras apabila berbahas mengenai keperluan berkahwin lagi. Biarlah alasannya munasabah seperti mendapatkan zuriat, sebelum seseorang berpoligami,” kata Nasha yang berasakan, pemilihan filem berkenaan untuk tayangan hari raya amat bertepatan kerana ia membolehkan penonton merehatkan minda dan fizikal, sambil berhibur bersama ceritanya.

Otai, katanya, sebuah filem yang realistik, memaparkan isu cukup dekat dengan masyarakat. Bagaimanapun, pelakonnya menjadikan filem itu kelakar dan sesuatu yang menyenangkan perasaan.”Kami pelakon menambah perasa tersendiri ke dalamnya. Dengan imej dan sikap masing-masing, filem itu kelihatan lebih comel,” katanya.Kata Nasha, pengarah mahukan penonton berasa relaks apabila menonton filem jenaka itu biarpun isu yang dibentangkan benar-benar wujud dalam masyarakat.

p/s:-Budiey>>Ulasan Filem Otai: Hiburan Santai di Aidilfitri

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: